Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Helpt warme melk echt om sneller en beter te slapen?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van Helpt warme melk om beter te slapen.

20 mei 2024 5 min lezen

Helpt warme melk om te slapen? Of is dat slechts een mythe? Moet het zelfs warm zijn? Ontdek dat en nog veel meer in onze handige gids over melk drinken en in slaap vallen.

Helpt warme melk om te slapen? Sommigen van ons hebben dat gevoel, anderen misschien niet.

Voor velen onder ons is het drinken van een Een glas warme melk voor het slapengaan is een integraal onderdeel van de nachtroutine.. Toen we jonger waren, vertelden onze ouders ons dat warme melk drinken ons zou helpen te ontspannen en in slaap te vallen, en daar gingen we gewoon in mee.

Sommigen van ons zijn er overheen gegroeid de loop van ons leven. Sommigen van ons drinken echter nog steeds een glas warme melk omdat we geloven in de slaapverwekkende effecten ervan.

Wat we hier vandaag willen doen is afstand nemen van overtuigingen en dit fenomeen vanuit wetenschappelijk oogpunt bekijken. We willen het wetenschappelijk bewijs beoordelen en uiteindelijk bepalen - wat de gevolgen zijn van het fenomeen. Helpt het om beter te slapen?

Hoe komt het dat je slaperig wordt van warme melk?

Sommige mensen zullen je vertellen dat dit alles te maken heeft met het associëren van onze jeugdherinneringen van rust en troost als we snel in slaap vielen na een warm glas melk. Herinneringen aan ons als kinderen die een kop warme melk dronken voordat we een nachtzoen kregen en in bed werden gestopt, behoren tot onze meest dierbare herinneringen. Je kunt niet ontkennen dat het dit soort herinneringen zijn die ons helpen te kalmeren en ons veilig te voelen. Volgens één stromingHet is gewoon een simpele vorm van associatie die ons helpt om in slaap te vallen.

Uitgelichte afbeelding van Een slaperig meisje met een glas melk voor het slapen gaan.

Aan de andere kant zijn er mensen die beweren dat tryptofaan in melk ons helpt om sneller in slaap te vallen.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Als zodanig kan het niet worden aangemaakt in ons lichaam.maar het moet via de voeding worden opgenomen. Volgens onderzoek verbeteren tryptofaan en tryptofaanrijk voedsel de slaap op de volgende manier.

Tryptofaan helpt ons lichaam bij de synthese van de chemische stof serotonine. We hebben allemaal wel eens gehoord van serotonine, een stof die verantwoordelijk is voor geluk. Maar wat de meesten van ons nog niet hebben gehoord, is dat ons lichaam het kan omzetten in melatonine. Melatonine is een slaaphormoon dat verantwoordelijk is voor een gezonde slaapcyclus en het reguleren van het circadiane ritme.

Wordt het aangeraden om melk te drinken voor het slapen gaan?

Een van de dingen die we onszelf moeten afvragen is: is het eigenlijk wel goed om melk te drinken voor het slapen gaan? Heeft het voordelen voor de slaapkwaliteit of de gezondheid?

Verschillende onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat melk misschien niet zo goed en gezond is als we ooit dachten. Tel daarbij op dat bijna 70% van de hele wereldbevolking lactose-intolerant is. Dan heb je een stevige basis om op te staan als je de voordelen van het drinken van melk voor het slapen gaan in twijfel trekt.

Een afbeelding van Een vrouw die een glas melk vasthoudt.

In essentie, er zijn veel nadelen aan het drinken van melk voor het slapen gaan anders dan mogelijke maagpijn door lactose en bloedsuikercrashes die leiden tot gefragmenteerde slaap, nachtmerries of een algemene afname van de algehele slaapkwaliteit.

Ook al kan melkconsumptie je problemen om in slaap te vallen verlichten, tegelijkertijd, het kan de kwaliteit van je slaap verminderen op de bovengenoemde manieren. Dus voor de overgrote meerderheid van de mensen is het beter om geen melk te drinken voor het slapengaan dan wel.

Wat gebeurt er met ons lichaam als we warme melk drinken voor het slapengaan?

We hebben het al gehad over het aminozuur tryptofaan dat helpt bij de aanmaak van serotonine, dat later wordt omgezet in melatonine - dus daar komen we niet meer op terug. Sterker nog, volgens wereldberoemde wetenschappers - "Tryptofaan moet concurreren met andere grote neutrale aminozuren - zoals leucine, isoleucine, tyrosine, fenylalanine en valine - om de bloed-hersenbarrière te passeren om effect te hebben op de slaap..

In essentie, Ze proberen te zeggen dat het drinken van koemelk voor het slapen gaan voordelen kan hebben. Maar dat is misschien niet genoeg om ons echt in slaap te laten vallen of om een significant verschil te maken.

Laten we het in plaats daarvan hebben over andere dingen die gebeuren als we warme melk drinken.

Een gezonde slaapcyclus bevorderen

Momenteel is er geen bewijs dat een glas warme of koude melk genoeg tryptofaan bevat (of melatonine) om slaperigheid op te wekken of je te helpen om voldoende slaap te krijgen. Als het drinken van warme melk echter deel uitmaakt van je bedtijdroutine, zou dat kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde slaapcyclus, wat zou resulteren in een betere slaap en een goede nachtrust. Maar op dat moment, Niet-zuivelproducten, zoals sojamelk, amandelmelk (ook rijk aan tryptofaan), groene thee of andere kruidenthee kunnen hetzelfde doen.

Een afbeelding van een slapende vrouw naast een nachtkastje met melk en bananen erop.

Psychologisch effect

A Een warme drank, of het nu een kruidenthee is of een glas melk, heeft een kalmerend psychologisch effect op je geest en lichaam. We hebben al gezegd dat het oproepen van jeugdherinneringen en het hebben van een bedtijdroutine allemaal kunnen leiden tot positieve psychologische effecten die de slaap kunnen bevorderen, maar het is ook de warmte die ons in de stemming brengt. Een warm bad en een warm drankje 's avonds zijn een recept voor een goede nachtrust, gewoon omdat ze op zichzelf al rustgevend zijn.

Een afbeelding van een vrouw die een glas melk drinkt.

Wat als ik warme melk en honing meng?

Je kunt honing mengen met melk voor tal van andere voordelen, zoals een betere spijsvertering en een gezonde huid.Maar wat de echte voordelen voor de slaapkwaliteit betreft: er is nauwelijks bewijs voor de theorie dat honing in melk je helpt om beter te slapen. Het zal heerlijk smaken, maar dat is het wel zo'n beetje.

Dus, helpt warme melk om uiteindelijk beter te slapen?

Het valt niet te ontkennen dat warme melk je helpt om een volledige nachtrust te krijgen, Het is moeilijk om hier een speld in te steken en te zeggen dat het perfect werkt.

Het helpt. Dat doet het echt. Maar misschien niet in de mate waarin we wilden geloven.

Een afbeelding van een jonge vrouw die een glas melk drinkt.

Het goede is dat het een onderdeel is van een hygiënische slaaproutine, melk is een goede keuze. Zolang je kiest voor lactosevrije melk of amandelmelk en zolang je gelooft dat het je zal helpen, zou het geen problemen moeten opleveren - je zult elke dag van de week je rustgevende nachtrust krijgen.

Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands