Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe laat je je baby in de wieg slapen?

TSA-beoordelaar Connie Hack

Geschreven door Connie

Slaap Adviseur

een uitgelichte afbeelding van hoe je baby in de wieg slaapt

20 mei 2024 5 min lezen

De slaap van je baby is grillig en onvoorspelbaar. Je moet een goede routine voor het slapengaan instellen, zodat je kind goed en consequent slaapt. Elke baby heeft zijn eigen gewoonten en je kunt verschillende methoden gebruiken om de goede slaapgewoonten van je baby te beïnvloeden.

Een baby in slaap brengen is geen gemakkelijke taak en het is niet hetzelfde proces voor jonge baby's of baby's jonger dan één jaar. Dit proces omvat meestal het dragen, wiegen en kalmeren van de baby. Na verloop van tijd is het nodig om nieuwe manieren van in slaap brengen te ontwikkelen die bijdragen aan gezonde babygewoonten.

Aangezien het kind het hele concept van leven verandert en je routine beheert, moet je op een bepaald moment de leiding nemen. Dit betekent dat je methoden moet gebruiken om je kind te leren gewoon in een wieg in slaap te vallen en accepteer het als een veilige omgeving. Anders kan dat een groot probleem zijn voor jou en je baby.

Waarom wil mijn baby niet in de wieg slapen?

Het is bekend dat baby's graag hun eigen vaste slaapplek hebben. Dat betekent dat ze behoorlijk koppig kunnen zijnMaar er is een oplossing. Om te beginnen, Leg de baby niet in je armen te slapen, want het kan gebeuren dat hij later helemaal niet meer in de wieg wil slapen.

Wees je echter bewust van babyomstandigheden die kunnen bijdragen aan deze situatie. Bijvoorbeeld de leeftijd van het kind, de groei van de tanden, enz. Er zijn ook andere factoren die dit beïnvloeden. Het kan de kamertemperatuur zijn, te veel speelgoed in de wieg en andere dingen.

De mogelijke redenen waarom mijn baby niet in de wieg wil slapen

De slaap van je baby wordt door veel dingen beïnvloed. Bijvoorbeeld, het kan een verkoudheid zijn, een infectieuitslag of een andere medische aandoening. In zulke situaties wil ze gewoon niet dat je haar naar bed brengt. Daarnaast zijn er verschillende andere omstandigheden die bijdragen aan deze stemming.

Een vaste bedtijdroutine in een vertrouwde omgeving zal de baby enorm helpen om te leren kalmeren en zelfstandig te gaan slapen, maar ook om gezondheidsproblemen op te lossen en ontwikkelingsfases te overwinnen.

Groei van de baby

een afbeelding van een baby die de allereerste stapjes zet

Kinderen kunnen verschillende slaapgewoonten ontwikkelen, afhankelijk van hun leeftijd. Hoewel er geen strikte regels zijn voor de duur en de manier van slapen van de baby, kan gezegd worden dat ze tijdens de eerste maanden zoveel slapen als ze nodig hebben..

Tijdens deze maanden hebben ze echter geen duidelijk slaappatroon. Tijdens de zesde maand slapen de meeste baby's meer dan 10 uur, wat betekent dat er één nacht is en één of twee slaapjes overdag.

Tegen het einde van het eerste jaar zal het kind waarschijnlijk tot 14.00 uur slapen, Houd het gedrag van het kind tijdens de leeftijd in de gaten, omdat het erg veranderlijk is. Pas de methoden om in slaap te vallen aan aan de ontwikkelingsveranderingen, want baby's van 4-6 weken beginnen al onderscheid te maken tussen dag en nacht en jij moet ze daarbij helpen.

Tandengroei die pijn veroorzaakt

De groei van de tanden van je baby is een nieuwe stap in zijn leven. Tanden kunnen op elk moment tussen de 3 maanden en 1 jaar uitvallen. Tijdens doorkomende tandjes kunnen veel baby's moeite hebben met slapen in de wieg. Het is belangrijk voor ouders om te leren de symptomen vroeg op te merken, om onnodig ongemak of pijn van het kind te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat ze zelf van streek raken.

De tanduitgroei verloopt meestal in fases, met meer activiteit 's nachts dan overdag, dus de baby kan 's avonds nerveuzer zijn.

Ziekte

Een afbeelding van een moeder met haar baby met een thermometer

Als je gezondheidsproblemen bij je baby opmerkt, is het belangrijk om je kinderarts te raadplegen. Gooi dan alle overbodige spullen uit het bed van de baby zelf, zoals onnodig speelgoed of te veel kussens.

Een baby is bijvoorbeeld pas comfortabel als hij goed kan slapen en eten met een verstopte neus en een afscheiding die constant wordt aangemaakt. Dit betekent dat je haar neus vaak moet schoonmaken en dat je veel lange nachten zult hebben, maar het immuunsysteem van het kind zal virale infecties vanzelf bestrijden.

Dus, hoe krijg je de baby elke keer in een wiegje aan het slapen?

Ten eerste, probeer de baby niet elke keer in je armen te nemen als hij of zij huilt in de wieg. Of je nu gelooft dat een baby wordt geboren met een bepaald karakter of dat het in de loop van de tijd wordt opgebouwd, het is duidelijk dat sommige baby's worden geboren met de behoefte om zo snel mogelijk een rustgevende bedtijdroutine te krijgen.

Daarom moet je consequent blijven in je plan en je houden aan de volgende paar methoden. Je moet ook apparaten overwegen zoals een apparaat met witte ruis, dat geweldig is om baby in slaap te krijgen als ze slaperig is of na nachtvoedingen.

Leg een baby in de wieg voordat hij in slaap valt

Een afbeelding van een baby die in zijn ogen wrijft

Je hoeft niet te wachten tot de baby helemaal slaperig is, begint te zeuren of te huilen. Het is genoeg om vermoeidheid te tonen, te geeuwen, in zijn ogen te wrijven met zijn handen. Breng voordat je haar naar bed brengt een leuke tijd met haar door. Je kunt bijvoorbeeld rustigere spelletjes doen die minder activiteit vereisen. Het kan gaan om praten, lezen, in bad gaan, enz.

Als het tijd is om naar bed te gaan, leg de baby dan langzaam en voorzichtig in bed, zelfs als dat betekent dat u hem wakker in de wieg moet laten liggen en de kamer moet verlaten voordat de baby in slaap valt. Spreek de slaperige baby aan met een kalmerende stem, maar houd een serieuze uitdrukking op je gezicht.

Het is belangrijk dat je kind zich veilig voelt. Dat lukt alleen als je voor voldoende warmte en rust zorgt, en tegelijkertijd te ondersteunen met een vastberaden en zelfverzekerde houding.

Houd je aan de gebruikelijke bedroutine

Je kind moet een vast schema hebben, evenals het tijdstip van de avondactiviteiten. Het is belangrijk om je altijd aan dat schema te houden. Bijvoorbeeld: eerst in bad, dan inbakeren, voeden, zingen, slaapliedjes en slapen. Als ze zich elke nacht aan deze activiteiten houden, zal de baby het patroon volgen. Let ook op de intensiteit van het licht, maar ook op het voeden in dezelfde kamer.

Deze dingen zullen haar bovendien helpen om voor zichzelf te bepalen wanneer en hoe laat. Gezamenlijke activiteiten die in dezelfde volgorde worden uitgevoerd, plezier geven aan zowel de ouders als de baby, en kunnen worden toegepast in de eerste weken en maanden van het leven van de baby.

Vermijd autostoeltjes en schommels

Een afbeelding van een baby die op zijn rug in een wieg slaapt

Hoewel sommige baby's veel sneller in slaap vallen als ze comfortabel in een autostoeltje zitten, moet je deze gewoonte laten varen omdat baby's beter slapen in een wiegje. Recent onderzoek bevestigt dat deze houding van het kind tijdens het slapen niet gezond voor het is, omdat het op zijn rug in zijn wieg moet slapen. Je komt ook af van vervelende gewoontes, omdat je baby kan leren om daar te slapen en de wieg te vermijden.

In dat geval zal het erg moeilijk zijn om de situatie te verhelpen en daarom is het belangrijk om de autostoeltjes zo snel mogelijk buiten gebruik te stellen. Gebruik dit item om overdag met je baby te spelen of iets anders te doen, maar laat haar er niet in slapen.

Geef je baby overdag speeltijd

Om ervoor te zorgen dat de baby met succes in slaap valt in de wieg, moet je proberen deze aanpassing gemakkelijker voor haar te maken. Een dag vol stimulatie is een van de manieren waarop je dit kunt bereiken. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk tegen je baby te praten, laat haar overdag geen dutje doen en zet de tv niet uit tijdens het dutje, loop niet op je tenen, maar gedraag je gewoon.

Laat de nacht echter kalm en stil zijn. Dit betekent dat je de dagverlichting niet aan moet laten staan, niet tegen haar moet praten als ze 's nachts wakker wordt en niet met haar moet spelen.

Controleer de kamertemperatuur

een afbeelding van het instellen van de temperatuur op de ac

De temperatuur van de kamer waar de baby blijft moet veranderen. Dit betekent dat je de dagtemperatuur moet onderscheiden van de nachttemperatuur voor een optimale slaapomgeving. Omdat je kind niet kan zeggen wanneer hij het te warm of te koud heeft, moet je de toestand constant in de gaten houden en zo nodig corrigeren. Dit is een belangrijke factor die invloed heeft op het humeur van de baby, de voeding en een goede nachtrust.

Richt je op een temperatuur die niet te hoog, maar ook niet te laag is. Gebruik hiervoor een kamerthermometer, want het kan moeilijk zijn om dit zelf te beoordelen.

De ideale temperatuur van de kamer waar de baby verblijft moet rond de 22 graden C liggen. De temperatuur mag 's nachts niet onder de 18 graden Celsius komen. Deze regel geldt zowel in de winter- als in de zomermaanden. De slaapzak kan ook invloed hebben op welke temperatuur optimaal is.

Conclusie

Elke baby is speciaal en anders dan andere baby's. Sommige kinderen hebben korter en andere langer nodig om in slaap te vallen. Externe omstandigheden kunnen een grote invloed hebben op de slaap van een baby. Dit zijn verschillende externe factoren waaraan we gewend zijn bij het in slaap vallen.

Als je je baby wakker in de wieg legt en ze valt er alleen in slaap, betekent dit dat ze zal slapen zonder wakker te worden en als ze wakker wordt, zal ze niet huilen op zoek naar jou. Ze zal zelf tot rust kunnen komen. Er zijn verschillende manieren om goede slaapgewoonten te creëren.

Heb je zelf nog tips om een baby in een wieg te laten slapen? Laat het ons weten in het commentaargedeelte!

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Connie
Als CPD gecertificeerd slaapadviseur weet ik hoe belangrijk slaap is. En als combinatieslaper vond ik het moeilijk om producten te vinden die bij mijn slaapstijl passen. Ik heb meer dan 2 jaar ervaring met het testen van producten bij The Sleep Advisors, wat betekent dat ik op, met en onder meer dan 500 producten heb geslapen met wisselend succes. Dit komt bovenop de meer dan 2 jaar ervaring als productbeoordelaar voor de tijdschriften Closer, Heat en Grazia, dus ik heb een streng proces. Ik deel graag mijn slaapgetuigenissen met onze lezers en hoor ook graag hun ervaringen.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands