Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe vaak moet je je lakens wassen - alles wat je moet weten?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor Hoe vaak moet je je lakens wassen?

19 mei 2024 3 min lezen

Als je een schone slaapomgeving wilt, is het wassen van je beddengoed een must! Maar hoe vaak moet je je lakens wassen? Laten we dat eens uitzoeken.

Veel mensen hebben vragen over het wassen van beddengoed. Aan de ene kant vindt iedereen het heerlijk om op schone lakens te slapen. Aan de andere kant kan het een hele klus lijken om je lakens regelmatig schoon te maken. Dus, hoe vaak moet je je lakens wassen?

Het korte antwoord is dat je je lakens wekelijks of eens in de twee weken moet wassen. Maar niet alle lakens zijn gelijk en er zijn nog een paar andere dingen waar je rekening mee moet houden. Laten we het eens van dichterbij bekijken!

Waarom moet je je lakens wekelijks wassen?

Een afbeelding van onlangs gewassen lakens gestapeld en gevouwen

Voor sommige mensen lijkt het misschien overdreven om elke week de lakens te wassen.

Maar als je erover nadenkt, zou dit niet als een verrassing moeten komen.

Behalve dat het gewoon vies ruikt, Vieze lakens krioelen van de huisstofmijt en dode huidcellen.

Per slot van rekening, mensen vergieten over 200.000.000 huidcellen per uur!

En als je elke nacht je volle acht uur slaap krijgt, staat dat gelijk aan... te veel... gewoon te veel dode huidcellen.

Dus zelfs als je geen gevoelige huid of allergieën hebt, wil je misschien je lakens schoonhouden zodat je dit afschuwelijke feit kunt vergeten.

Factoren die van invloed zijn op hoe vaak je je lakens moet wassen

Voor de meeste mensen is het veilig om de lakens wekelijks te wassen. Maar net als bij ander beddengoed zullen sommige mensen hun lakens vaker of minder vaak willen wassen.

Maar we zouden zeker zeggen dat te vaak wassen te verkiezen is boven te weinig wassen. Zolang je het juiste wasmiddel gebruikt, betekent dit immers gewoon dat je vaker schone lakens hebt.

Slaap je warm?

Als je een warme slaper bent, verschoon je de lakens waarschijnlijk toch al regelmatiger. Als je wakker wordt en ziet dat je lakens en dekbedovertrekken een liter zweet hebben opgezogen, wil je ze waarschijnlijk vervangen.

Zweet kan niet alleen vlekken maken op je lakens, maar het kan ook leiden tot een slechtere slaapgezondheid omdat het materiaal niet zo koel aanvoelt als zou moeten. Dus als je een warme slaper bent, verschoon je lakens dan één keer per week of vaker - vooral tijdens de zomermaanden.

Het kan ook verstandig zijn om te investeren in zijden lakens of bamboe beddengoed, zodat je lichaam 's nachts gemakkelijker kan afkoelen.

Lig je de meeste nachten in bed?

Dit lijkt misschien een vreemde vraag, maar het is heel eenvoudig. Als je veel van huis bent of voortdurend op de bank slaapt, hoef je je lakens niet zo vaak te verschonen.

We zijn tenslotte de huidcellenfabriek! Dus als we niet in bed liggen, blijven de lakens aanzienlijk langer schoon. Als je bijvoorbeeld maar 3/7 nachten in je bed slaapt, kun je er waarschijnlijk mee wegkomen om ze om de twee of drie weken te wassen.

Heb je huisdieren?

Of je nu een hond hebt die in elke kamer van het huis blijft verharen of een kat die altijd een manier lijkt te vinden om vlekken op je lakens te maken, huisdieren hebben = vaker lakens wassen.

En het hoeft geen groot dier te zijn. Zelfs als je je hamster graag op je bed laat rennen, zijn zowel jij als het dier veiliger als je regelmatig huisstofmijt en huidcellen doodt.

Bovendien hebben huisdieren de eigenschap om uitwerpselen en andere lichaamsafscheidingen overal terecht te laten komen, dus dat moet ook nog eens opgeruimd worden.

Hoe vaak moet je ander beddengoed wassen?

Een afbeelding van de binnenkant van een wasmachine

Nu je weet hoe vaak lakens gewassen moeten worden, is het logisch om ook naar ander beddengoed te kijken.

Moet al het beddengoed elke week worden gewassen, inclusief dekbedovertrekken en kussenslopen?

En het korte antwoord is: ja. Net als je lakens worden ook je dekbedovertrekken en kussenslopen na een week behoorlijk vies. Vooral als je huisdieren hebt en/of een warme slaper bent.

Zelfs de matras zelf moet gewassen worden!

Echter, je matras reinigen is lang niet zo dringend en wordt meestal alleen gedaan als er iets gemorst of gevlekt is of als je de matras al heel lang hebt (meer dan 6 maanden).

Hoe moet je je lakens wassen?

Als het gaat om het wassen van je lakens, kan dit verschillen, afhankelijk van het materiaal en het wasmiddel. Sommige materialen kunnen alleen worden gewassen op een zacht programma en met koud water.. Ander beddengoed moet misschien wel in heet water worden gewassen!

En nee, we zeggen niet zomaar wat voor de hand ligt. Feit is dat je op het waslabel moet kijken hoe jouw lakens gewassen moeten worden. Maar als je dat om wat voor reden dan ook niet kunt, gebruik dan een fijnwasprogramma met koud water, omdat de kans dan het kleinst is dat je lakens op de een of andere manier beschadigd raken.

Zo krijg je vlekken uit je lakens

Een afbeelding van onlangs schoongemaakte lakens

Wat vlekken betreft, Het is meestal het beste om de vlek voor te behandelen voordat je de lakens wast..

In sommige gevallen, zoals met bloedvlekkenDe lakens moeten goed doorweekt zijn om het opruimen te vergemakkelijken.

Andere vlekken vereisen misschien een serieuzere aanpak en specifieke schoonmaakmiddelen.

Maar zelfs deze vlekken zijn meestal niet zo erg, want er lijkt altijd wel een wasserij hack online over hoe het probleem kan worden opgelost.

Dit alles wil zeggen dat als je een vlek ziet, je er meteen naar moet kijken. Meestal kun je het probleem dan oplossen.

Conclusie

En dat is alles wat je moet weten over hoe vaak je je lakens (en ander beddengoed) moet wassen! Laten we eerlijk zijn, hoe vaak was jij je lakens? We zullen niet oordelen, dus laat je bekentenissen achter in het commentaargedeelte.

Laat ons ook weten of je wilt dat we andere onderwerpen over schoonmaken/wassen behandelen. Slaaphygiëne is tenslotte niet mogelijk zonder regelmatige hygiëne.

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands