Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Slaapkliniek - Wanneer is het tijd voor een bezoek?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Artsen lopen door de hal van een kliniek

20 mei 2024 4 min lezen

De huisarts kan je over het algemeen aanraden om naar een slaapkliniek te gaan als je slaapproblemen hebt. Als je symptomen van slaapstoornissen opmerkt ondanks een goede slaaphygiëne en gezonde gewoonten, is het misschien tijd om met je arts te praten. De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn na het wakker worden, slaapproblemen, overmatige slaperigheid overdag, slaapwandelen, enz.

Er zijn veel verontrustende symptomen die optreden als gevolg van slaapstoornissen. Ze beïnvloeden iemands humeur, energieniveau en algemene gezondheid. Het kan zelfs een hoge bloeddruk veroorzaken.

Helaas, deze symptomen zijn erg moeilijk te herkennen omdat ze zich geleidelijk ontwikkelen. Het duurt lang voordat je zeker weet dat je een slaapstoornis hebt. Het is echter niet onmogelijk om een diagnose te stellen.

A slaapkliniek kan je daarbij helpendie slaapstoornissen diagnosticeert en een passende behandeling voorstelt. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen rusteloze nachten en symptomen die aangeven dat je naar een slaapkliniek moet gaan.

Terwijl een paar nachten van woelen en draaien het gevolg kunnen zijn van stress of een verandering in routine, het onvermogen om voor langere tijd in slaap te vallen wijst op een ernstig probleem.

Wat is een slaapkliniek?

vrouw wordt gecontroleerd door een arts

Op deze plaats, alle noodzakelijke specialistische onderzoeken (neurologisch, interne geneeskunde, psychiatrisch) kan worden uitgevoerd, diagnostiek kan worden verricht en adequate therapie kan worden gegeven, met voortdurende bewaking van de patiënt. Hier nemen deskundigen je problemen heel serieus en voeren ze adequate onderzoeken en behandelingen uit. Een slaapkliniek kan je helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren, omdat een gebrek aan normale slaap invloed heeft op je algemene gezondheid.

Slechte slaap na lange tijd beschadigt veel organen zoals de Mensen die kampen met slapeloosheid zien verbetering nadat hun slaapkliniek hun leven heeft veranderd. Na de behandeling zijn ze in staat om hun gewicht te beheersen, gezond te eten en een betere slaaphygiëne aan te nemen.

Wanneer is het tijd om naar een slaapkliniek te gaan?

Er zijn gegevens die ten minste 50% van gezonde volwassenen heeft af en toe en 15-20% chronische slapeloosheidDit leidt tot ernstige stoornissen in de dagelijkse activiteiten. Daarnaast kan slapeloosheid leiden tot verergering van veel somatische en psychische aandoeningen. De meest voorkomende slaapstoornis waarover patiënten klagen bij hun arts is slapeloosheid.

Er zijn echter ook andere slaapstoornissen, zoals obstructieve slaapapneu, snurkennarcolepsie enz. Dit zijn aandoeningen die je heel serieus moet nemen, zo snel mogelijk een arts moet raadplegen en adequate onderzoeks- en behandelingsmaatregelen moet nemen.

3 stappen van slaapkliniek behandeling

Slapeloosheidsbehandeling kan veel verschillende vormen aannemen. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van gedragstherapie of gesprekstherapie. Medicijnen of medische apparaten die bijdragen aan een betere ademhaling tijdens de nacht kunnen ook worden gebruikt. Wanneer je een kliniek bezoekt, kun je drie stappen van de behandeling in de slaapkliniek verwachten. Elke stap is pijnloos, niet-invasief en wordt gebruikt voor mensen die moeite hebben met slapen.

(Thuis)testen

De thuistest wordt gebruikt tijdens de slaap. Hiermee kun je slaapproblemen diagnosticeren. Meestal bestaat uit een apparaat met een draagbare nachtelijke ademhalingsmonitor. Tijdens de slaap zal het apparaat bijvoorbeeld je ademhaling controleren en het zuurstofniveau en de ademhalingsinspanningen registreren. Zo heb je alle nodige informatie over je slaapgewoonten.

Dit zijn pauzes in de ademhaling, enz. Op deze manier, er worden veel waardevolle details onthuld op basis waarvan slaapproblemen worden beoordeeld. De technologie registreert een heleboel signalen, waaronder hersengolven voor slaap, spiertonus en beenbewegingen. Je krijgt het apparaat en alle noodzakelijke instructies van je arts. Probeer voordat je naar bed gaat de instructies van de arts op te volgen. Moderne apparaten zoals slimme horloges kunnen ook nuttig zijn.

Analyse en interpretatie van gegevens

hand die een grafiek vasthoudt

Nadat je alles hebt gedaan wat de dokter je heeft verteld en op de gebruikelijke tijd naar bed bent gegaan, is de apparaat verzamelde de hele nacht gegevens. Het proces duurde tot je 's ochtends wakker werd en de sensor verwijderde. Daarna worden de resultaten teruggestuurd of doorgestuurd naar je arts. Hij zal alle nodige analyses uitvoeren met professioneel personeel en met behulp van technologie.

Zodra hij alle benodigde informatie heeft verzameld, neemt hij contact met je op om je aandoening te bespreken. Zeer binnenkort krijgt u de definitieve resultaten die wijzen op een specifieke slaapstoornis. Dit proces duurt meestal ongeveer twee weken, en soms langer.

Behandeling

De specialist beoordeelt het rapport en stuurt de resultaten naar je arts. Hij zal beslissen welke behandeling je zal helpen om de nodige informatie te herstellen, wat betekent dat je de test moet herhalen. Je zult echter niet langer thuis testen dan in het lab.

Na een vervolgonderzoek en op basis van de verzamelde gegevens, je bespreekt met je arts welke behandeling of verdere evaluatie je nodig hebt. Je zult waarschijnlijk je slaapgewoonten moeten veranderen en de oorzaak van de stress moeten vinden. Je arts kan gedragstherapie of een andere vorm van ontspanning aanraden. In sommige gevallen zijn ook slaapmedicijnen nodig, dus misschien moet je regelmatig slaappillen gaan slikken. Als je lijdt aan obstructieve slaapapneu, kan continue positieve luchtwegdruk (CPAP) je helpen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een slaapkliniek?

vrouw in een kliniek wordt getest

Als je hebt vastgesteld dat je een slaapprobleem hebt of een teken van een aandoening vindt, is het belangrijk om ten minste een paar opties te overwegen voordat je voor één gespecialiseerde slaapkliniek kiest. Net als in elke sector zijn er veel klinieken die je de nodige hulp kunnen bieden. slapeloosheid behandelen. Let op de kosten van de kliniek, het professionele personeel en andere factoren.

Kosten en prijzen

Kliniekkosten kunnen variëren. De prijs hangt af van verschillende factoren. Dit zijn bijvoorbeeld de diensten die de kliniek aanbiedt en wat de verzekering vergoedt. Het belangrijkste is de samenwerking met je arts en slaapkliniek. Natuurlijk is het net zo belangrijk om een goede communicatie te hebben met je verzekeraar. Zo weet je zeker dat je de juiste kliniek vindt, omdat je alle informatie hebt gekregen over de kosten van je behandeling.

"Draagbare" tests

Voordat je voor een bepaalde kliniek kiest, is het belangrijk om te bepalen of het de juiste draagbare tests heeft. Dit type is bedoeld voor de diagnose van patiënten met duidelijke slaapstoornissen. Er worden dus geen tests uitgevoerd om te bepalen of een patiënt een probleem heeft, maar om de ernst van de symptomen vast te stellen. Dit is een geweldige optie voor mensen die op afgelegen locaties wonen of voor mensen die zich zorgen maken over het slapen op een vreemde plek.

Het zal zeker comfortabeler voor ze zijn om het onderzoek thuis uit te voeren in plaats van in het laboratorium. Het proces houdt in dat je een testkit bestelt, deze binnen 48 uur na ontvangst gebruikt en de test terugstuurt. Daarna downloaden de experts de gegevens en ontvang je een interpretatie of het eindresultaat.

Verwijzing van arts

arts met stethoscoop

Om er zeker van te zijn dat de kliniek diagnostische diensten van hoge kwaliteit levert, patiënten goed begeleidt en je kwaliteit garandeert, je moet een goede dokter vinden. De kliniek heeft de juiste accreditatie als er een gekwalificeerde arts is die met succes toezicht houdt op het centrum voor slaap, de opleiding van technici en de training van de medische technici. Alleen een hoogopgeleid en professioneel team kan je helpen.

Daarom, zorg ervoor dat de arts een gecertificeerde slaapdokter is of dat hij een aanvullende opleiding heeft gevolgd. Zoek net zo lang tot je een ervaren professional vindt die zich aan alle praktijknormen houdt, want dan ben je in ervaren handen.

FAQs over slaapklinieken

Het gevoel van voortdurende uitputting is een van de redenen waarom mensen zich tot deskundigen wenden. De oorzaak kan liggen in leefstijlfactoren, medische aandoeningen, slaappatronen of slaapstoornissen. Om zoveel mogelijk antwoorden en verklaringen voor je aandoening te krijgen, leer je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Waar kan ik slaapklinieken vinden?

Je kunt online een slaapkliniek vinden, maar je kunt ook contact opnemen met je huisarts of andere gezondheidsprofessionals die je instructies zullen geven.

Staan slaapklinieken virtuele tests toe?

Er zijn thuisslaaptesten die experts analyseren en je alle informatie geven.

Dekt de verzekering de kosten van een slaapkliniek?

Ja, de behandeling van slaapproblemen wordt meestal gedekt door de ziektekostenverzekering, maar je moet dit wel navragen bij je verzekeringsagent.

Moet ik overnachten in een slaapkliniek?

Het hangt ervan af of je de test thuis doet of in een klinische omgeving. Meestal hoef je dus niet te overnachten in een slaapkliniek.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Vrouw doet push-ups
20 mei 2024

Push-ups voor het slapen gaan

Wat topatleten doen is zeker niet de gouden standaard, want minder dan 1% van de mensen in de wereld heeft zulke aanleg, en ook j...
Aanbevolen afbeelding van duizeligheid tijdens het slapen.
20 mei 2024

Draaiduizeligheid tijdens het slapen

Maar ook wanneer iemands hoofd van positie verandert, zoals omhoog of omlaag kijken, van liggen naar zitten of van liggen naar zitten in bed, of wanneer...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands