Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Succesvol omgaan met slaapregressie bij 11 maanden

TSA-beoordelaar Connie Hack

Geschreven door Connie

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van 11 maanden slaapregressie.

20 mei 2024 9 min lezen

Slaapregressie is een merkbare verandering in het slaapritme van een baby die tot dan toe goed heeft geslapen en 's nachts niet vaak wakker is geworden.

Er zijn verschillende stadia van slaapregressieMisschien wel de meest voorkomende en meest frustrerende is de 11 maanden slaapregressie. Je moet strategieën toepassen om je baby te helpen sneller in slaap te vallen en meer te slapen.

Je moet proberen om flexibiliteit, extra geduld en begrip te ontwikkelen, niet alleen voor de baby, maar ook voor de behoeften van jou en je partner. Als je baby opgewonden of overstuur is, probeer hem dan te kalmeren door een nieuwe en ontspannende routine in te voeren.

Probeer haar 's avonds vroeger naar bed te brengen en sust haar in slaap met zachte aanrakingen en zacht gezang of troostende woorden. Als je denkt dat deze fase van de nachtelijke slaap te lang duurt, kun je het beste een kinderarts raadplegen die waardevol advies kan geven.

Wat is slaapregressie eigenlijk?

Deze fase, of meerdere fasen, kan het eenvoudigst zijn beschreven als een slaapstoornis. Slaapregressie is een volkomen normaal verschijnsel voor de meeste baby's en volgt de ontwikkeling van het kind. Dit is de periode van de eerste tot de zesde week. Het eerste symptoom is dat de baby 's nachts wakker wordt. Een middagslaapje overslaan zonder duidelijke reden komt ook vaak voor. Deze fase kan ook optreden door een plotselinge sprong in de ontwikkeling, verlatingsangst, verandering van ritme of slaapplek.

Een afbeelding van een huilende pasgeborene.

Elke baby is anders. Tijdens het eerste levensjaar van een baby gaat de ontwikkeling razendsnel. Dit is een even moeilijke periode voor baby's als voor ouders. Terwijl ouders uitgeput zijn door het veranderde slaapritme, zijn baby's in de war door alle veranderingen die hen overkomen. Al deze plotselinge veranderingen beïnvloeden de kwaliteit van de slaap van je baby, maar er zijn manieren om de symptomen van regressie te verlichten.

Is het normaal dat kinderen van 11 maanden last hebben van slaapregressie?

Het is heel normaal dat een baby tijdens deze ontwikkelingsperiode een terugval in slaap heeft. De baby, die bijna één jaar wordt, is erg actief en bereikt grote ontwikkelingsresultaten. Dat betekent dat ze op alle mogelijke manieren probeert zelfstandig te worden. Ze probeert bijvoorbeeld langs de meubels te lopen, staat op zonder steun en probeert de eerste stapjes zelf te zetten. Ze ontwikkelt fijne motorische vaardigheden en daarom begint ze haar handen en vingers te gebruiken om zichzelf te voeden.

Een afbeelding van een baby die op zijn rug ligt en lacht.

Nu wordt ze zich meer bewust van haar behoeften en drukt ze haar verlangens uit. Het gevolg van dit gedrag zijn de eerste woordjes, het begrijpen van eenvoudige commando's en het communiceren met gebaren. Omdat deze periode erg spannend is voor baby's, moet je niet verbaasd zijn als ze onrustig slaapt of weigert te slapen.

Hoe herken je slaapregressie?

Slaapregressies vallen meestal samen met ontwikkelingsmijlpalen. Het is bijvoorbeeld het leren lopen. Wanneer een baby een nieuwe vaardigheid aanleert, zal hij of zij meer willen bewegen en dat heeft allemaal invloed op haar slaap. Je merkt een grote prikkelbaarheid, afwijken van de routine en een grote hoeveelheid energie. Daarnaast zijn er andere tekenen zoals moeite hebben om op het gebruikelijke tijdstip in slaap te vallen, angstig zijn en weigeren om te rusten.

Een afbeelding van een huilende baby in een matras voor een ledikant.

Dit betekent dat het kind volwassen genoeg is om een aantal basisbewegingen onder de knie te krijgen, die streeft naar zelfverwezenlijking. Dit is een periode van aanpassing en het is erg stressvol voor ouders, maar er zijn verschillende methoden om deze overgangsperiode voor zowel jou als je baby te verlichten.

Waarom wil mijn kind van 11 maanden niet slapen?

De Op deze leeftijd staat de baby nog een maand in de kinderschoenen. Dit betekent dat de peuterperiode dichterbij komt, want je zult merken dat ze beweeglijker en onafhankelijker worden. Hoe moe ze ook zijn, ze gaan altijd op zoek naar nieuwe avonturen. Deze periode van hun leven zal gevuld zijn met het verkennen van de nieuwe wereld om hen heen waarin ze veel zullen experimenteren met speelgoed en aanraking.

Naarmate de baby groter wordt, groeit haar nieuwsgierigheid. Als gevolg daarvan zal je kind vaak weigeren naar bed te gaan of 's nachts vaker wakker worden. Om overtollige energie kwijt te raken, kun je je kind het beste vermoeien door te spelen voordat je naar bed gaat. Je kunt bijvoorbeeld door het huis rennen. Hierdoor raken ze uitgeput en vallen ze gemakkelijker in slaap als het tijd is.

Hoe bestrijd je slaapagressie bij 11 maanden met succes?

Hoewel je zult moeten afwijken van de eerder aangenomen routine, is het niet aan te raden om zo ver af te wijken dat het slaappatroon van het kind volledig verandert, omdat dat de slaap kan verstoren. Wanneer je een bepaalde techniek gebruikt om baby's te leren slapen, is het belangrijk om consequent te zijn en door te gaan met je eerder begonnen routine. Baby's houden van routine, het geeft ze zekerheid en ze weten wat ze moeten doen.

Als je de manier waarop je in slaap valt wilt veranderen, Wees geduldig en bereid om de resultaten langer op zich te laten wachten. Als de baby 's nachts wakker wordt, laat de sfeer dan hetzelfde blijven, die waarin jullie slapen. Het is genoeg om bij haar te zijn en haar te strelen. Geef je baby een actieve dag. Het is goed om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen met de baby, zodat hij overdag verschillende activiteiten heeft.

Zorg voor een positieve slaapomgeving voor je peuter

Als je baby gaat slapen, zorg dan voor de sfeer in de kamer. Het is noodzakelijk om een rustige sfeer te creëren, wat betekent dat er geen hard geluid en storende prikkels zijn. Hoewel het misschien niet helemaal stil is in de kamer, is hard geluid ongewenst. Veel ouders gebruiken witte ruis om omgevingsgeluiden te verminderen. Beperk ook de hoeveelheid natuurlijk licht zoveel mogelijk.

Er mogen geen negatieve associaties zijn met slaap

Negatieve slaapassociaties zijn vooral het wiegen van de baby voor het slapengaan, naast of in de wieg slapen en het handje van de baby vasthouden tot hij in slaap valt. Je moet negatieve slaapassociaties doorbreken, want de baby zal snel een slechte gewoonte aannemen waar hij moeilijk vanaf komt.

Koop een nachtlampje

De nachtlampjes geven licht in de kamer dat de slaap van de baby niet verstoort en dat geruststellend kan zijn als de baby wakker wordt. In dat geval wordt hij niet wakker. De nachtlampjes hebben ook extra functies zoals rustgevende muziek en projecties die de baby automatisch kalmeren en hem helpen sneller in slaap te vallen.

Een afbeelding van een nachtlampje voor kinderen.

Probeer slaaptraining met je peuter

Het doel van slaaptraining is om je kind eraan te laten wennen zelf in slaap te vallen zonder te huilen en je aan te spreken. Zodra een kind een positief gedragspatroon aanneemt, zal het alleen 's nachts weer kunnen gaan slapen en wakker worden. De kenmerken van de training zijn het aanhouden van een bedtijdroutine, het kind steunen maar het huilen niet belonen, een duidelijke houding ten opzichte van de baby die in bed blijft.

Nachtvoedingen opnieuw plannen

Om de nachtelijke borstvoeding geleidelijk af te bouwen, is het belangrijk om een paar belangrijke stappen te nemen. Zorg er eerst en vooral voor dat de baby voldoende eet voor hij naar bed gaat, maar vermijd vast voedsel 's avonds tot het spijsverteringsstelsel van de baby volgroeid is. Zorg ook voor de omstandigheden in de kamer waar je slaapt. Het is bijvoorbeeld nodig om de ideale kamertemperatuur in te stellen, storingen te minimaliseren door het licht uit te doen, de deur te sluiten en hard geluid te elimineren. Geef je baby voldoende water voor het slapengaan.

Een afbeelding van een moeder die haar baby borstvoeding geeft.

Houd je regelmatig aan een slaapschema

Een baby kan erg nerveus en uitgeput raken als hij weigert overdag te slapen.. Dus dring niet te veel aan op een regelmatig schema, maar probeer je er wel aan te houden. Als je kind bijvoorbeeld te opgewonden raakt, probeer dan een nieuwe ontspannende slaaproutine te introduceren in plaats van je slaapschema te veranderen.

Kijk uit voor "wekvensters".

Een van de succesvolle trucjes is om de baby wakker te houden zodat hij moe wordt, maar niet te veel. Dit is een manier om erachter te komen hoe wakker je kind is tussen het slapen door. Voor een gezonde slaap van je baby moet je ervoor zorgen dat het kortste waakvenster altijd voor het ochtenddutje valt en het langste waakvenster voor het nachtslaapje.

Laat je peuter zoveel mogelijk overdag spelen

Baby's vinden het net zo fijn om in de frisse lucht te zijn als mensen. Tijd doorbrengen in de frisse lucht is erg belangrijk en belangrijk voor een goede en gezonde psychofysieke ontwikkeling van kinderen. Onze huizen zijn zo goed geïsoleerd dat er niet genoeg frisse lucht en daglicht binnen kan komen, wat een slecht effect heeft op de slaap van een kind.

Tijd buiten doorbrengen

Frisse lucht en blootstelling aan de zon helpen het kind het verschil tussen dag en nacht te herkennen. Als je activiteiten plant die veel energie kosten, zal je kind zeker de hele nacht doorslapen en niet wakker worden. Hij zal ook vroeger naar bed gaan. Volg de tekenen van slaperigheid en probeer haar te laten slapen wanneer je ze opmerkt.

Een beeld van een moeder die haar baby vasthoudt in het veld.

Blijf flexibel

Wanneer deze periode aanbreekt, moet je je best doen om je aan te passen aan de veranderingen die bij de baby hebben plaatsgevonden. Om dit te doen, is het belangrijk om flexibel te blijven en je kind zo goed mogelijk te steunen. Heb veel geduld en begrip, niet alleen voor de baby maar ook voor je partner.

Hoe lang duurt een slaapregressie van 11 maanden meestal?

De duur van de terugval is meestal 2 tot 4 wekenSoms 6 weken, maar het kan ook maar een paar dagen duren. Slaapregressies zijn een volkomen normaal ontwikkelingsverschijnsel en gaan meestal over als je een aantal van de genoemde tips toepast. Als je echter merkt dat de veranderingen in het slaapritme aanzienlijk uitgesproken zijn en dat geen van de methoden die je hebt geprobeerd helpt, is het belangrijk om een deskundige te raadplegen. Een slechte slaapkwaliteit heeft invloed op het negatieve humeur van de baby, op veranderingen in het eetpatroon en op de verminderde hoeveelheid voedsel die de baby tot zich neemt.

Een afbeelding van een huilende baby in een ledikant.

Dit gedrag heeft een slechte invloed op zijn ontwikkeling en daarom is het noodzakelijk om de duur van de slaapregressie in de gaten te houden. Het eerste levensjaar van een baby is echt uitdagend, wat betekent dat regressie in die periode verschillende keren voorkomt. Daarom moet je je baby veel aandacht en begrip geven voor alle veranderingen die hij doormaakt.

Zal de slaapregressie van 11 maanden uiteindelijk stoppen?

De meeste regressies duren veel korter dan ouders denken, meestal slechts een paar weken.. Zo stopt de slaapregressie uiterlijk na zes weken. Er zijn verschillende methoden, trucs of producten die je hiervoor kunt gebruiken. Ze kunnen de duur van de regressie aanzienlijk verkorten en de symptomen verlichten. Om ervoor te zorgen dat deze fase vanzelf stopt, moet je consequent blijven met de bedtijdroutine van je baby. Het is ook noodzakelijk om de nodige stappen te ondernemen om de vorming van mogelijk slechte gewoonten te voorkomen.

Een afbeelding van ouders die moe zijn van de slaapachterstand van hun baby.
Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Connie
Als CPD gecertificeerd slaapadviseur weet ik hoe belangrijk slaap is. En als combinatieslaper vond ik het moeilijk om producten te vinden die bij mijn slaapstijl passen. Ik heb meer dan 2 jaar ervaring met het testen van producten bij The Sleep Advisors, wat betekent dat ik op, met en onder meer dan 500 producten heb geslapen met wisselend succes. Dit komt bovenop de meer dan 2 jaar ervaring als productbeoordelaar voor de tijdschriften Closer, Heat en Grazia, dus ik heb een streng proces. Ik deel graag mijn slaapgetuigenissen met onze lezers en hoor ook graag hun ervaringen.
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Uitgelichte afbeelding van hoe je een kniekussen gebruikt.
19 mei 2024

Hoe gebruik je een kniekussen?

Kniekussen is ideaal voor slapers die vaak draaien tijdens het slapen. Het wordt vooral aanbevolen voor zijslapers, omdat zo'n positie de...
Aanbevolen afbeelding voor Hoe slapen met kiespijn.
19 mei 2024

Hoe slapen met kiespijn

Vandaag is het Nationale Tandartsdag! En, in de geest van deze dag - laat ons, De Slaap Adviseurs, je vertellen hoe je kunt slapen met kiespijn!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands