Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe repareer je zelf een piepend bed?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van hoe je een piepend bed repareert.

20 mei 2024 8 min lezen

Een piepend bed is waarschijnlijk het meest frustrerende en irritante waar je in de slaapkamer mee te maken kunt krijgen. Bijna elk onderdeel van het bed kan de boosdoener zijn van het geluid dat je hoort telkens als je je in bed beweegt, zelfs na de kleinste beweging. Leer in dit artikel hoe je een piepend bed kunt repareren.

De slaapkamer moet een oase zijn waar je aan het eind van de dag graag naar toe gaat. Als je alle taken van de dag hebt afgerond, wil je dat je slaapkamer helemaal stil is en dat er een rustgevende sfeer heerst.. Zo val je gemakkelijk in slaap en heb je een goede nachtrust.

Maar als je een hardnekkig geluid hoort, zoals een piepend bed, zal het je veel meer irriteren dan wanneer je hetzelfde geluid overdag hoort. En het meest voorkomende vervelende geluid in de slaapkamer is een piepend bed. Een piepend bed weerhoudt je ervan om in slaap te vallen. Telkens als je partner beweegt tijdens de slaap, word je wakker, vooral als je een lichte slaper bent.

Ook, Het piepende bed maakt seksuele gemeenschap veel ingewikkelder voor alle stellen die niet alleen wonen. Gelukkig kun je een piepend bed repareren. Hoewel het misschien iets ingewikkelder is dan gewoon een te luide klok uit de slaapkamer verwijderen, is het repareren van een luidruchtig bed in de meeste gevallen eenvoudig.

Waarom piept mijn bed eigenlijk?

Soms kan het lastig zijn om erachter te komen waarom je bed zo piept. Dit is vaak het gevolg van slijtage, maar het is niet ongewoon dat een nieuw matras ook piept. Dus of je nu een nieuw of oud bed hebt, je moet eerst het bedframe en de matras controleren.

Een afbeelding van een jonge man die de reden van het piepen in bed probeert te achterhalen.

Het kan ook gebeuren dat wrijving van het bed tegen de vloer een onaangenaam geluid veroorzaakt. Het is aan jou om dat te bepalen. In sommige gevallen zul je heel snel vaststellen waar het piepende geluid vandaan komt. Het is echter mogelijk dat je alle onderdelen van het bed moet testen.

Matras

Als je een schuimrubberen of latex matras hebt, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het matras de schuldige is. Maar in alle andere gevallen moet je beginnen met de matras. Controleer elk deel, niet alleen het midden van de matras. Hoewel je misschien denkt dat je niet het hele slaapoppervlak gebruikt, is het mogelijk dat je bijvoorbeeld 's nachts het gewicht op de hoeken legt. Als de matras piept, moet je waarschijnlijk een nieuwe kopen. Het heeft namelijk geen zin om een piepende veer te vervangen.

Een afbeelding van de Dormeo Wellsleep Hybrid matras.

Boxspring

Als je het matras hebt gecontroleerd en hebt vastgesteld dat het stil is, is het volgende dat je moet controleren de boxspring. Een metalen of houten boxspring piept vaak, zelfs als hij relatief nieuw is. In tegenstelling tot veren in een matras die je niet kunt vervangen, maar wel een nieuw matras moet kopen, is een boxspring heel eenvoudig te repareren, zelfs als je alleen basisgereedschap en kennis hebt. Of je kunt gewoon een nieuwe boxspring kopen om er zeker van te zijn dat je niet meer wakker ligt van een piepende boxspring.

Een afbeelding van een man die een boxspring in elkaar zet en controleert of hij piept.

Bedframe

Als je het moeilijk vindt om te bepalen of de matras of het bedframe de oorzaak van het geluid is, dan is het waarschijnlijk het bedframe, want het gebeurt vaak dat de bout losraakt. Het is het makkelijkste om te repareren, want het enige wat je hoeft te doen is de bout aandraaien en het probleem met het piepende bedframe oplossen. Sommige bedframes hebben maar een paar bouten, zodat je losse bouten gemakkelijk kunt vinden, en voor sommige bedframes, zoals een voetenbank, die veel bouten heeft, heb je iets meer tijd nodig.

een afbeelding van geopend eve opslag bed frame

Wrijving van het bed tegen de vloer

Wrijving van het bed tegen de vloer is niet de eerste oorzaak waar je aan denkt, maar het komt eigenlijk heel vaak voor. Als je vloer glad is en de bedpoten geen antislipbescherming hebben, zal het hele bed bewegen telkens als je beweegt, wat een onaangenaam geluid veroorzaakt. Een oneffen vloer kan ook de oorzaak zijn, dus daar moet je voor zorgen om het geluid te verminderen.

Een afbeelding van een been van een bed op de vloer.

Een piepend bed repareren

Om een piepend bed te repareren heb je meestal niet de hulp van een timmerman of veel verschillende soorten gereedschap nodig.. De meeste problemen kun je in een paar minuten oplossen, nadat je hebt gevonden waar het frustrerende geluid vandaan komt. Houd er ook rekening mee dat de matras of het bedframe onherstelbaar beschadigd kan zijn en dat je een nieuwe moet kopen.

Inspecteer waar het geluid vandaan komt

Zoals we al eerder zeiden, moet je het hele bed inspecteren om het probleem op te lossen. Soms duurt dat een minuutje, soms heb je meer tijd nodig. Maar houd er rekening mee dat de oorzaak moet bestaan als je een piep hoort, want als het bed in goede staat is, is het stil. Dus blijf zoeken tot je het vindt.

Probeer je matras te draaien

Je moet je matras om de 4 tot 6 maanden draaien, of hij nu piept of niet. Dit zal de levensduur aanzienlijk verlengen. Als de matras tweezijdig is, moet je hem niet alleen draaien, maar ook omdraaien. Het draaien van je matras kan de eenvoudigste oplossing zijn als de matras lawaaierig wordt. Zo vermijd je druk op het piepende deel.

Vervang het kussen door multiplex onder de matras

Veel bedframes hebben een laag multiplex over de basisconstructie. Multiplex onder de matras maakt je nog comfortabeler, maar multiplex is niet altijd het meest duurzame materiaal. Controleer dus de staat van het multiplex en als je tekenen van slijtage ziet, vervang het dan. Het is een zeer goedkope en effectieve manier om niet alleen een piepend bedframe te voorkomen, maar ook om het comfort terug te winnen.

Controleer alle verbindingen grondig

Toen we het hadden over het bedframe als oorzaak van het probleem, zeiden we dat wat we horen waarschijnlijk een of meer losse bouten zijn. De kans is groot dat de losse bout in de verbinding zit. De bout raakt zelden los in stabiele delen, maar dit gebeurt vaak in gewrichten die bewegende delen van het bedframe zijn. Je moet de losse bout vastdraaien en ook WD-40 aanbrengen, een product dat smeert en roest voorkomt. Zo voorkom je dat hetzelfde probleem zich binnenkort weer voordoet.

Een afbeelding van een man die de hoeken van een bedframe in elkaar zet en controleert.

Gebruik een lap/shirt als kussen voor piepende latten

De nieuwe, hoogwaardige bedframes hebben schuifregelaars op de latten waarmee je de spanning kunt aanpassen en waarmee je voorkomt dat de latten tegen elkaar schuren.. Maar als je niet zo'n bedframe hebt, kun je het probleem oplossen door een handdoek, oude sokken, oud t-shirt of zelfs wat dunne stoffen materialen te gebruiken om te voorkomen dat de latten tegen het frame schuren. Dit zou het geluid dat je hoort moeten neutraliseren.

Gebruik een kurk

Stukje kurk kan dienen als bovengenoemd schuifje op lamel, in ieder geval om te voorkomen dat latten tegen elkaar schuren. Je kunt ook een kurk tussen de piepende onderdelen van het bedframe stoppen. Dit is niet altijd een oplossing voor de lange termijn, want het komt voor dat de kurk er 's nachts uitvalt als je woelt en draait, maar je moet het proberen.

Vloerbedekking

Dit is een oplossing voor de wrijving van het bed tegen de vloer. Je kunt alles onder het bed leggen waarvan je denkt dat het het oppervlak waarop het bed staat stabiel en vlak maakt. Dit kunnen rubberen voetjes zijn die je op de poten plakt en voorkomt dat het bed verschuiftJe kunt tapijt of een handdoek gebruiken.

Een afbeelding van een vrouw die een vloerkleed afrolt.

Koop een nieuw matras als dat nodig is

Als je alle andere opties hebt uitgeput, koop dan een nieuwe matras. Als de matras versleten is, meer bepaald de veren, dan is er geen andere keuze dan een nieuwe te kopen. Hetzelfde geldt voor het bedframe, hoewel een ervaren timmerman bijna elk bedframe kan repareren, de vraag is alleen of dat voordeliger is dan een nieuwe.

Piepen houten of metalen bedframes meer?

Misschien piept een houten bed iets vaker, maar de kwaliteit van het materiaal en het vakmanschap zijn veel belangrijker dan alleen het verschil tussen metaal en hout. Een bedframe van massief hout is erg duurzaam en sterk, dus de kans is groot dat je het niet hoort. Ook vakmanschap en de kwaliteit van bouten zijn erg belangrijke factoren.

Een afbeelding van een zwart metalen bedframe.

Hetzelfde geldt voor het metalen bedframe. Een bedframe van hoogwaardig staal zal tientallen jaren stabiel zijn. Aan de andere kant, als het bedframe gemaakt is van metaal van lage kwaliteit dat niet beschermd is tegen roest, kun je binnen een jaar het schuren van twee metalen staven tegen elkaar verwachten.

Moeten alle nieuwe bedden piepen?

Nee, er is geen goede reden voor een nieuw bedframe of matras om te piepen. Je moet ervoor zorgen dat alle bouten vastzitten. Sommige bouten kunnen met opzet zijn losgemaakt tijdens het transport. Of als je het bedframe zelf in elkaar hebt gezet, kan het zijn dat je niet alle bouten goed hebt aangedraaid. Als je geen reden kunt vinden, neem dan contact op met de verkoper van wie je de matras of het bed hebt gekocht en vraag om een nieuwe.

Hoe vaak is het aanbevolen om het matras te vervangen?

Het is veel gemakkelijker om te zeggen hoe vaak je het kussen moet vervangen dan de matras. Het kussen moet ongeveer elke 2 jaar worden vervangen, behalve hoofdkussens van topkwaliteit die langer meegaan, 3 tot 4 jaar.

Matrassen daarentegen kunnen 3 jaar meegaan, maar sommige ook 15 jaar of langer.. Latexmatrassen hebben de langste levensduur, gevolgd door matrassen van schuim met een hoge dichtheid. Binnenvering en hybride matrassen hebben een iets kortere levensduur, meestal tot 10 jaar. 

een afbeelding van een inofia latex traagschuim matras in een slaapkamer

Maar een lange levensduur hangt ook grotendeels af van andere factoren. De meeste matrassen van bekende slaapbedrijven hebben een garantie van 10 jaar, wat betekent dat je kunt verwachten dat ze langer meegaan dan dat. Ook je lichaamsgewicht en of je de matras regelmatig draait of keert, hebben invloed op de levensduur.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Uitgelichte afbeelding voor Hoe kies je een kussen - Alles wat je moet weten?
20 mei 2024

Hoe kies je een kussen?

Verwijder het kussensloop - Bekijk je kussen eens zonder kussensloop. Als de kleur geel begint te worden, is het tijd om ...
Baby slaapt met speeltje
19 mei 2024

Hoe krijg je een baby in slaap?

Veiligheid voorop - maak het wiegje leeg en kies de juiste matras - Je baby heeft een veilige slaapomgeving nodig, dus zorg ervoor dat: Kies een fi...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands