Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe ver weg moet je telefoon zijn als je slaapt? 

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor Hoe ver weg moet je telefoon zijn als je slaapt? 

19 mei 2024 5 min lezen

Het is geen geheim dat veel mensen in slaap vallen met hun telefoon in hun hand. Als je echter een ouder bent of gewoon veilig wilt blijven, kan de vraag opkomen - hoe ver weg moet je telefoon zijn als je slaapt?

Hoewel we ons allemaal vaag bewust zijn van het feit dat elektronische apparaten kunnen bepaalde problemen veroorzakenis het erg moeilijk om er iets aan te doen. Per slot van rekening zit onze hele virtuele identiteit in onze telefoons. Maar dat gezegd hebbende, de invloed van blauw licht op je slaapkwaliteit is geen kleinigheid en draadloze straling is voor sommigen een reden tot bezorgdheid.

Om de schadelijke effecten van mobiele telefoonstraling te verminderen, hoef je het gelukkig niet helemaal op te geven. Het is goed genoeg om deze slechte gewoonte te veranderen in een minder schadelijke gewoonte. Laten we eens kijken hoe ver weg je telefoon moet zijn om je slaapkwaliteit niet te beïnvloeden.

Waarom zou je je telefoon weghouden als je slaapt?

Een afbeelding van een slapend kind naast een telefoon met het scherm ingeschakeld

Straling van mobiele telefoons (en andere apparaten) kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op kanker en mentale en reproductieve gezondheidsproblemen. Mobiele telefoons verzenden informatie met laagfrequente radiosignalen, die straling veroorzaken. En dit heeft een negatieve invloed op zowel mannen als vrouwen. Bijvoorbeeld, onderzoek toont aan dat er een verband is tussen de straling van mobiele telefoons en de hoeveelheid en kwaliteit van sperma.

Dit impliceert dat dit een zeer slecht effect kan hebben op de vruchtbaarheid.. In dat geval hebben mannen die een telefoon op zak hebben minder sperma. Er is ook onderzoek door psychologen dat de schadelijke effecten van gsm-straling op de mentale gezondheid, aandacht en slaap van adolescenten bevestigt. Maar daar gaan we later dieper op in.

Radiofrequentie & stralingsemissie 

Schadelijke mobiele telefoon EMV-straling is overal om je heen en de manier waarop elektromagnetische straling mensen beïnvloedt, hangt af van veel factoren. De belangrijkste is het vermogen van de stralingsbronmaar de frequentie van de straling heeft een even grote invloed. Constante blootstelling aan straling verstoort de energiestructuur van biologische systemen. De gevolgen kunnen verschillende ziekten zijn, zowel geestelijk als lichamelijk.

In sommige situaties zenden mobiele telefoons meer straling uit dan normaal. Dan is het extra belangrijk om ze uit de buurt van je hoofd te houden. De radiofrequentie van 2G, 3G en 4G van een mobiele telefoon ligt bijvoorbeeld in het frequentiebereik van 0,7-2,7 GHz, terwijl 5G een frequentiespectrum tot 80 GHz gebruikt. Je kunt dus zien dat er een behoorlijke sprong is gemaakt.

Blauw licht

De meeste, zo niet alle gebruikers van mobiele telefoons hebben wel eens het gevoel gehad dat ze tot diep in de nacht met hun telefoon bezig zijn en dan niet in slaap kunnen vallen. En dit is geen toeval, want het gebruik van mobiele telefoons belemmert de slaap direct. Dit komt door het kortegolflicht, ook bekend als blauw lichtdie de meeste elektronische apparaten gebruiken.

Om te begrijpen waarom blauw licht belangrijk is, moeten we het eerst hebben over je circadiane ritme. Kort gezegd is het je biologische klok die bestaat uit verschillende hormonen en cellen die allemaal reageren op bepaalde signalen. Een van de belangrijkste signalen is licht, want dat vertelt je circadiane ritme "Het is dag, we hebben nu energie nodig".

Echter, blauw licht beïnvloedt ons circadiane ritme op dezelfde manier. Dus ook al is het laat op de avond, je lichaam kan denken dat je energie nodig hebt. Dit kan vervolgens leiden tot slaapstoornissen en kan je circadiane ritme uit het lood slaan. En je wilt absoluut dat het systeem dat de slaapcycli reguleert in de lus zit. Bovendien is dit effect voor kinderen extra sterk omdat ze gevoeliger zijn voor blauw licht.

Dus als jij of je kind slaapproblemen hebben, denk hier dan aan. Gebruik je je telefoon vlak voordat je naar bed gaat? En laat je hem ergens in de buurt van je bed liggen waar je hem kunt zien wanneer er een nieuwe melding verschijnt? Als dat zo is, probeer hem dan wat verder weg te houden en gebruik een gewone wekker om te zien of dat het was dat je slaapkwaliteit saboteerde!

Uw geestelijke gezondheid

Een aspect van goed slapen dat mensen vaak onderschatten is mentale gezondheid. Hoewel het misschien niet zo verbonden lijkt met je slaapcyclus als je circadiane ritme, is het aantoonbaar net zo belangrijk! Dat komt omdat onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat zaken als stress, angst en depressie kan slapeloosheid veroorzaken en je vermogen om goed uit te rusten ernstig belemmeren.

Maar wat heeft dit met je telefoon te maken? Laten we even eerlijk zijn en toegeven dat het internet niet altijd de vriendelijkste plek is. Sterker nog, diverse studies hebben correlaties gevonden tussen sociale media en een slechte geestelijke gezondheid. Dus als jij of je kind online geïrriteerd of beledigd raken of iets zien wat je van streek maakt, krijg je waarschijnlijk niet de slaap die je nodig hebt.

Daarom, als je een volwassene bent, Probeer sociale media 's avonds laat te vermijden. Of wees je in ieder geval bewust van de sites die je bezoekt. En als je een kind hebt, probeer er dan voor te zorgen dat ze geen sites bezoeken met verontrustende beelden en voer een open gesprek over cyberpesten - want je weet maar nooit of iemand hen mogelijk aan het pesten is. Hoe dan ook, het is het beste om de telefoon 's avonds buiten bereik te houden en je te concentreren op een gelukkige stemming.

Schade aan de telefoon

Als je je telefoon dicht bij je lichaam of gezicht houdt terwijl je slaapt, riskeer je niet alleen je eigen gezondheid door radiofrequentie-energie, maar ook de gezondheid van je telefoon. Dit komt omdat je tijdens je slaap onbewuste bewegingen maakt en veel daarvan zijn fataal voor een mobiele telefoon.. Je kunt hem bijvoorbeeld onbewust van het bed duwen of erop gaan liggen als je naast je telefoon slaapt. In elk geval kan er grote schade ontstaan.

Als je je meer zorgen maakt over de toestand van de telefoon, leg hem dan op zijn minst naast het bed op het nachtkastje. Hij moet niet op de grond naast het bed liggen, want dan kun je erop gaan staan als je uit bed stapt. Als de telefoon naast je op bed ligt, zul je er waarschijnlijk per ongeluk overheen rollen tijdens het slapen. Dit betekent dat het apparaat niet voldoende lucht krijgt en sneller warm wordt, wat leidt tot schade aan de batterij.

Moet ik de vliegtuigmodus gebruiken of de telefoon uitschakelen? 

Een afbeelding van een vrouw die naast haar telefoon slaapt

Als je deze modus inschakelt op je mobiele telefoon, kies je de beste manier om de batterij van je telefoon langer te laten meegaan. De reden hiervoor is de uitschakeling van gegevensoverdracht. In dat geval gaat je batterij veel langer mee, maar dat is niet alles wat je met deze modus kunt bereiken.

Door de telefoon uit te schakelen, wordt de toegang tot de mobiele telefoon uitgeschakeld. Als je het moeilijk vindt om 's avonds geen sociale netwerken en andere dingen op je telefoon te checken, kun je de telefoon het beste uitzetten. Zo kom je niet in de verleiding, en het batterijverbruik is in deze toestand nog lager omdat de telefoon volledig is uitgeschakeld.

Dus, hoe ver weg moet je telefoon zijn als je slaapt?

Een afbeelding van een vrouw die slaapt met haar telefoon op het nachtkastje

Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie en andere bekende organisaties bevelen het volgende aan je mobiele telefoon minstens 1 meter uit de buurt van het bed houden. Dit beperkt de blootstelling aan radiofrequenties. Je moet ook je smartphone uitzetten voordat je naar bed gaat of de vliegtuigmodus aanzetten. Anders kun je last krijgen van hoofdpijn en andere slaapgerelateerde problemen.

Ook al staat hij niet naast je hoofd, maar iets verder weg, hij is verbonden met het netwerk en zendt een kleine hoeveelheid straling uit. Blauw licht beïnvloedt de hormonen die de slaapcyclus reguleren, dus het is raadzaam om de telefoon zo ver mogelijk van je bed te houden zodat je geen onrustige nachten of gezondheidsproblemen krijgt.

Conclusie

Kortom, hoewel we allemaal van onze telefoons houden, kunnen ze behoorlijk schadelijk zijn voor onze slaapkwaliteit. Dus, hoe ver moet je telefoon weg zijn als je slaapt? Zo ver mogelijk of minstens 1 meter van je gezicht.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands