Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Koolhydraten voor het slapen gaan - Word je slaperig van koolhydraten?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor Koolhydraten voor het slapen gaan

19 mei 2024 4 min lezen

In de voortdurende zoektocht naar een goede nachtrust is de relatie tussen koolhydraten en bedtijd een intrigerend onderwerp geworden. Door ons te verdiepen in de eeuwenoude vraag - word je slaperig van koolhydraten? - ontvouwt zich een fascinerend onderzoek naar het verband tussen onze avondmaaltijden en de zoektocht naar een vredige nachtrust.

Zijn die late trekjes in koolhydraten een verborgen bondgenoot in het streven naar zoete dromen, of kunnen ze de oorzaak zijn van woelen en draaien?

We verdiepen ons samen in de mysteries, realiteiten en wetenschappelijke inzichten rond deze eeuwige vraag: Heeft het eten van koolhydraten voor het slapen gaan echt invloed op de rust van onze slaap?? Bereid je voor op het ontrafelen van de fascinerende wisselwerking tussen voeding en slaap in onze zoektocht naar de geheimen achter het ultieme snack raadsel voor het slapengaan.

Moet je koolhydraten eten voor je naar bed gaat?

Ja!

Zolang je de 'goede' koolhydraten van de 'slechte' scheidt - dat wil zeggen, zolang je eenvoudige koolhydraten van complexe koolhydraten scheiden!

Laten we het uitleggen.

Eenvoudige versus complexe koolhydraten

Een afbeelding van brood.

Oké, dus we hebben deze carb-maatjes, toch?

Eenvoudige koolhydraten zijn als de coole kinderen die hard feesten en super snel kapot gaan. Je vindt ze in snoep, frisdrank en al dat verwerkte lekkers. Ze geven je een snelle energiestoot, maar daarna, bam! Je crasht en voelt je moe en hongerig.

De complexe koolhydraten squad is een beetje meer chill. Het zijn de volkoren granen, groenten en peulvruchten. Deze jongens nemen hun tijd om af te breken, waardoor je langzaam en gestaag energie krijgt. Geen gekke bloedsuiker achtbaan hier. Bovendien hebben ze een hulpje genaamd vezels dat geweldig is voor de spijsvertering en om je vol te houden.

Redenen om koolhydraten te eten voor het slapengaan

Het lichaam heeft energie nodig om te functioneren en koolhydraten zijn geweldig voor het produceren van energie op de lange en korte termijn. Ze hebben ook een positief effect op de kwaliteit van slaapMaar het belangrijkste is om een evenwicht te bereiken. In dat geval is het nodig om de inname van bladgroenten en andere groenten te verhogen, vooral als je voedingsmiddelen zoals brood, pasta en rijst hebt gegeten.

Beter slapen

Het blijkt dat die snack voor het slapengaan wel eens je ticket naar dromenland zou kunnen zijn.

Als je koolhydraten eet voordat je naar bed gaat, ontketen je de kracht van tryptofaanDe slaperige superheld in je eten. Deze jongen boost serotonine en melatonineHet dynamische duo dat zoete dromen in je oor fluistert.

Dus als je de volgende keer een snackaanval overweegt, pak dan een redelijke dosis koolhydraten - een stuk pizza, een handvol crackers - en laat de slaap vibreren.

Maar onthoud wat we hierboven zeiden - let op eenvoudige en complexe koolhydraten! Als je die pizza wilt eten, maak hem dan zelf met voedzame ingrediënten. Als je in de winkel een pizza koopt die vol zit met simpele koolhydraten, zul je de hele nacht je ogen uitkijken.

Beter herstel (glycogeenaanvulling)

Koolhydraten - ze zijn als de geheime saus voor onze hersen- en spierherstelmissie.

Stel je dit eens voor: onze hersenen zijn net een hongerig monster en koolhydraten zijn hun favoriete snack. Ze vullen ook glycogeen aan, een brandstofreserve in onze lever. Het punt is dat deze glycogeenreserves zijn net als de snacks op een feestje - ze raken snel op. Dus, om het feest gaande te houden, we moeten die glycogeenspiegels dagelijks aanvullen. Volle granen, zoals volkoren toast, zijn de VIP-pas voor het opladen van glycogeen.

Snacks op de late avond voorkomen

Goed, laten we het eens hebben over de late snack-sitch - het is niet alleen een hunkering, het is ook iets wetenschappelijks. Dus je suikerspiegel neemt een duikvlucht voor het slapengaan, waardoor je lichaam zegt: "Hé, geef me wat te eten!". Het addertje onder het gras is dat als je veel simpele koolhydraten hebt gegeten, het lijkt alsof je brandstof geeft aan het "ik-heb-een-snack-nodig"-vuur.

Niet alle tussendoortjes zijn slecht nieuws. Als je naar de goede dingen grijpt, zoals complexe koolhydraten, dan staat je iets moois te wachten. Ze zijn als een chill pil voor je honger en houden je verzadigd voor de lange termijn. En raad eens? Kwaliteitsingrediënten betekenen geen buikpijn en geen stiekeme extra calorieën. Het is een win-win situatie: jij blijft vol en het snackmonster doet een dutje.

Redenen om koolhydraten voor het slapengaan te vermijden

Een afbeelding van een vrouw die haar buik vasthoudt

Koolhydraten kunnen het maatje van je lichaam zijn, maar er zijn momenten waarop je ze te goed wilt houden.

Dus, kijk eens - de complexe, zoals met extra vezels, nemen hun tijd om af te brekenDit betekent dat ze je bloedsuikerspiegel niet snel in de war brengen.

Aan de andere kant kunnen de simpele dingen, zoals de suiker in chocolade en snoep, voor problemen zorgen.

Blijf bij de zetmeelrijke groep en je zult die vervelende vibraties waarschijnlijk vermijden.

Maar als je nog steeds niet overtuigd bent, zijn hier nog een paar extra redenen om voorlopig mogelijk geen koolhydraten te eten.

Opgeblazen gevoel en andere maagproblemen

Leefgewoonten zijn belangrijk, en als je de verkeerde koolhydraten kiest, kan je maag in opstand komen. Denk aan krampen, zure reflux, het hele drama - niet cool. Als je een intolerantiegevoel hebt, kan je darm rooksignalen geven in de vorm van een opgeblazen gevoel, winderigheid of toiletproblemen.. Brood, gebak, pasta en melk met lactose zijn misschien de boosdoeners.

Maar wacht even, pizza krijgt een pas! Rol gewoon met gefermenteerd deeg en volg wat voedingswijsheid, en je zult die Zs vangen als een pro.

Een plotselinge sprong in de bloedsuikerspiegel (houd de glycemische index in de gaten)

Oké, dit is het probleem met bloedsuikerachtbanen. Als je bepaalde zoetigheden naar binnen schrokt, is het alsof je suikerspiegel op een raket wordt gezet - omhoog, omhoog en weg. Aan de andere kant doen zetmeelrijke dingen het langzaam, waardoor je bloedbaan geleidelijk glucose binnenkrijgt.

Welnu, 's nachts is de chill-modus voor je metabolisme. De energieverbranding is op pauze, dus een koolhydraatrijk diner naar binnen schrokken is misschien niet de beste zet van het slaapteam. Oh, en vergeet de glycemische index (GI) - het is als de snelheidsmeter voor hoe snel je bloedsuiker piekt na het eten van koolhydraten.

Conclusie

Oké, mensen, laten we het koolhydratenprobleem eens uit de doeken doen. Ons lichaam doet een magische truc door koolhydraten om te zetten in suiker of glucose. Als de voorraad koolhydraten opraakt, zegt het: "Hé, laten we wat vet verbranden voor energie!". Cool, toch? Maar hier komt de clou - onze hersenen zijn gek op suiker. Ze hebben die glucosegroef nodig om regelmatig te functioneren. Als je de koolhydraten overslaat, kun je vermoeidheid, chagrijn en een VIP-ticket voor de angst-depressie-insomnieclub verwachten.

Zeg het voort

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands