Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Bed Bugs: Waarheden, fabels en alles daartussenin

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

mythes en waarheden over bedwantsen

20 mei 2024 13 min gelezen

Het spreekt voor zich dat bedwantsen voor iedereen een ware nachtmerrie zijn. Veel mensen worden over de hele wereld met dit probleem geconfronteerd en de oorzaken en behandelingen verschillen.

Van bedwantsen afkomen betekent natuurlijk niet alleen dat je in therapie moet - je moet ook je hele huis een soort therapie laten ondergaan. Dat maakt het veel moeilijker om van bedwantsen af te komen, om nog maar te zwijgen van de kosten, de tijd en de stress. Gelukkig zijn er veel geavanceerde methoden om van bedwantsen af te komen. In zo'n situatie is het niet het moment om in paniek te raken. Je moet de bron vaststellen en onmiddellijk contact opnemen met een arts over de mogelijke behandelingen. In dit artikel gaan we alle nodige informatie over bedwantsen verzamelen, zodat je ervoor kunt zorgen dat het nooit gebeurt, en als het toch gebeurt, wat je dan moet doen.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn in wezen parasieten. Het zijn kleine insecten die leven van dieren en mensen en zich voeden met hun bloed. Je vindt ze in bedden en in kleine spleten en kieren. Hun lichaam is plat, ze hebben drie paar poten (in totaal zes) en een paar antennes. Ze zijn echter heel klein en de geïnfecteerde ziet ze zelden (maar het is mogelijk). Gelukkig vliegen ze niet en springen ze niet hoog zoals vlooien, maar ze kunnen zich wel heel snel over elk oppervlak verplaatsen.

Vrouwelijke bedwantsen kunnen in hun leven wel een paar honderd eitjes leggen. De eitjes kun je niet zien, want ze zijn zo klein als een zand- of stofvlokje. De grootste problemen zijn de zogenaamde nimfen - Dit zijn onvolwassen bedwantsen die zich tegoed doen aan ons bloed. Ze hebben de voedingsstoffen uit ons bloed nodig om te kunnen vervellen, tot wel vijf keer voordat ze volwassen zijn.

een afbeelding van een bedwantsencyclus

Waarom krijgen we huiduitslag als een bedwants bijt?

Wanneer de bedwants of de nimf ons bijt, laten ze hun speeksel los dat een antistollingsmiddel en verdovingsmiddel. Op die manier kunnen ze bloed opzuigen zonder dat we het merken of pijn voelen terwijl ze dat doen. De huiduitslag die optreedt wanneer we een bedwantsenplaag hebben, is daar een direct gevolg van, net zoals wanneer we een allergische reactie krijgen wanneer een mug ons bijt. Het verschil is echter dat bedwantsen kleiner zijn en in veel grotere aantallen voorkomen, en vaak bijten waar de huid het dunst is en waar veel bloedvaten zitten. Voornamelijk tussen onze vingers en tenen, zijkanten van onze maag en maag zelf, nek, en de spleten rond gewrichten (oksel, kniekuil, elleboog, enzovoort).

Hoe ziet een bedwantsenbeet eruit?

Een allergische reactie op een bedwantsenbeet kan variëren, afhankelijk van de manier waarop de bedwants gebeten heeft en natuurlijk van de gastheer. Je kunt een bedwantsenbeet herkennen - er is ofwel een grote cluster van rode en geïrriteerde huid, of meerdere opeenvolgende beten die een lijn vormen of eerder een "constellatie", wat betekent dat een bedwants per beet neemt en slechts een centimeter of twee opschuift voor de volgende. Als een bedwants vol zit met bloed van de gastheer, zijn ze mollig en krijgen ze een roodachtige kleur. De reactie van de gastheer kan ook variëren, afhankelijk van de gevoeligheid van de huid en het immuunsysteem van de gastheer. Soms zie je een erg geïrriteerde en rode huid, en soms slechts een paar kleine beten. Sommige gaan zelfs helemaal onopgemerkt voorbij.

een afbeelding van verschillen tussen insectenbeten

Hoe kan je huis besmet raken met bedwantsen?

Een bedwantsenplaag kan ontstaan wanneer mensen een van de volgende dingen doen:

  1. Koop tweedehands meubels die uit een besmet gebied komen (of neem er een van buiten)
  2. In contact komen met iemand die kleding draagt die is besmet met bedwantsen
  3. Ze komen ook je huis binnen via onbeheerde bagage
Bedwantsen in huis opsporen

Hoe herken je een bedwantsenplaag?

Je kunt niet vaststellen of er een bedwantsenplaag in je huis is door alleen maar beten en uitslag op je huid te vinden. Dat is onvoldoende bewijs, vooral als je de ongediertebestrijding gaat bellen. Om er absoluut zeker van te zijn dat je te maken hebt met bedwantsen, moet je de volgende dingen doen:

Als je deze tekenen herkent en er echt zeker van bent dat er inderdaad sprake is van een bedwantsenplaag, moet je onze complete gids volgen over hoe je er vanaf komt.

locatie van bedwantsen

Gids om van bedwantsen af te komen

Hoewel ze bedwantsen worden genoemd, zijn bedden niet de enige plekken waar ze kunnen leven. Alle soorten meubels, vooral die met spleten en donkere hoeken, kunnen besmet zijn met bedwantsen. Controleer ook je vloerbedekking, computer en andere plekken waar je overdag veel tijd doorbrengt. Er zijn veel professionals die je kunt inschakelen om je huis te behandelen tegen bedwantsen, maar er zijn ook methoden die je zelf kunt uitvoeren, en die gaan we met je delen.

hoe bedwantsen te stoppen

Voordat je begint met de bedwantsenbehandeling

Je moet je hele huis voorbereiden op de behandeling, dus ook elke kamer waar een bedwantsenplaag kan voorkomen. Hopelijk kun je de besmetting beperken tot alleen de slaapkamers en de woonkamer, maar als je het niet zeker weet, bedreig dan je hele huis. Dit is wat je moet doen:

uitvergrote bedwantsen

Uw matras behandelen

Als je besluit om je matras niet weg te gooien, zijn er manieren waarop je het kunt behandelen.

Om je matras succesvol te behandelen tegen bedwantsen, moet je een speciale omhulling voor de matras en een aparte hoes voor de boxspring. Je behandelt de matras voor bedwantsen, maar je kunt ze niet grondig uitroeien, vooral als er scheuren in de stof zitten, waar ze gemakkelijk in kunnen kruipen. Zoek een geschikte en gecertificeerde bedwantsencassette waarmee je je matras lange tijd kunt gebruiken, zelfs nadat ze allemaal zijn uitgestorven van de honger (dat is 4-6 maanden). De bedwantsen kunnen niet ontsnappen uit dit soort omhulsels, dus je kunt rustig uitrusten.

Encasements zijn echter niet de enige oplossing. Je hebt verschillende insecticiden die je kunt gebruiken tegen bedwantsen, maar houd er rekening mee dat je er niet veel van kunt gebruiken als de bedwantsen in de matras zitten. Je moet de matras immers vriendelijk maken om op te slapen. Stofzuig de matras eerst grondig en breng dan het insecticide (residueel - spray of stof) aan op de matras. Besteed speciale aandacht aan de kieren en spleten.

U kunt ook stoom om de bedwantseieren te doden. De eitjes kunnen niet tegen hoge temperaturen, dus een stoomapparaat kan helpen om zich te ontdoen van hun nakomelingen, waardoor verdere besmetting wordt voorkomen. Stoom is ook een zeer veilige en gezinsvriendelijke oplossing die geen bijwerkingen heeft of een bedreiging vormt voor de gezondheid.

een afbeelding van bedwantspray

De rest van je huis behandelen

Dan komt het grote project - het behandelen van je hele woonruimte en aangetaste kamers. Voor de behandeling kun je residuele vloeibare, aerosol- of stofinsecticiden gebruiken. Eén is meestal niet genoeg. Je hebt een combinatie van deze insecticiden nodig omdat ze verschillend kunnen worden toegepast op verschillende gebieden, waardoor je je huis gemakkelijker kunt behandelen.

Spuit de insecticiden en breng ze aan op de volgende plaatsen:

  1. Lades en dressoirs aan de binnenkant (haal de lades er eerst uit, spuit er insecticide rond en op de bodem, niet aan de binnenkant), en als je kleding er weer in doet, zorg er dan voor dat je de binnenkant van de lade van tevoren schoonmaakt.
  2. Besproei alle deuren, kastdeuren en de binnenkant van de kast. Breng ook insecticide aan rond je ramen en ander scharnierend meubilair in huis.
  3. Spuit op alle plaatsen waar meubels de vloer raken.
  4. Breng insecticide aan in alle hoeken van het huis, achter bedframes, rond nachtkastjes en op lijstwerk.
een afbeelding van een bedwantsenverdelger

Hoe bedbeten behandelen?

Bedwantsbeten kunnen een echte nachtmerrie zijn. Afhankelijk van de manier waarop je lichaam reageert op hun speeksel, kun je een heleboel huidirritaties krijgen. Een dermatoloog bezoeken is altijd een goede optie om de juiste behandeling voor je huid te krijgen. Het kan ontstekingen en jeuk verminderen, waardoor je 's nachts makkelijker kunt slapen. Er zijn zalven die je alleen op doktersrecept kunt kopen en die echt kunnen helpen. Deze zalven zijn voornamelijk topische corticosteroïde zalven die de jeuk verlichten maar een beetje kunnen prikken.

Om de jeuk te verlichten op de plek waar de bedwantsen gebeten hebben, kun je koud water gebruiken en het met zeep wassen. Andere nuttige dingen die bedwantsenbeten verlichten zijn: antihistaminica, calaminelotion, crèmes tegen jeuk, pijnstillers (zoals ibuprofen).

Je moet onmiddellijk naar je huisarts gaan als bedwantsenbeten complicaties beginnen te vertonen. Complicaties kunnen bestaan uit blaren, huidinfecties die ontstaan door krabben, ernstige ontstekingen en allergische reacties.

Waarheden en mythen over bedwantsen

Er zijn mythes over bedwantsen die interessant zijn. Als je je afvraagt of deze waar zijn, staan hieronder enkele van de meest voorkomende die je kunt horen.

Mythe: Bedwantsen dragen ziektes over

Fout. Bedwantsen kunnen ervoor zorgen dat de gastheer een allergische reactie krijgt, blaren krijgt en een huidinfectie oploopt door het krabben, maar ze kunnen geen ernstige ziekten overbrengen. Eventuele complicaties hangen af van je immuunsysteem, je huidgevoeligheid en de hoeveelheid beten die je krijgt.

Mythe: Bedwantsen bijten alleen 's nachts

Fout. Hoewel er wel onderscheid kan worden gemaakt, is er meestal niet genoeg bewijs om te bepalen of het om een bedwantsenbeet, een vlooienbeet of een simpele muggenbeet gaat.

Mythe: Bedwantsen reizen door kleding

Waar. Ze reizen ook met koffers of andere dingen waar ze zich aan kunnen ophangen. Daarom is het belangrijk om te controleren op bedwantsen als je terugkomt van een reis.

Mythe: Je kunt bedwantsen laten verhongeren

Gedeeltelijk waar. Hoewel er verschillende rapporten uit allerlei onderzoeken komen, komt het erop neer dat een bedwants inderdaad lange tijd zonder voedsel kan. Het moeten echter wel volwassen bedwantsen zijn en ze moeten voor die tijd bij een constante temperatuur (10 °C) leven. Nimfen verhongeren heel snel omdat ze zich vaak moeten voeden, dus ze kunnen maximaal 2 weken leven.

Mythe: Sommige mensen hebben geen plekken die wijzen op stukjes bedwants

Waar. Er zijn mensen die geen huidirritatie kunnen krijgen van bedwantsenbeten. De enige manier om het helemaal zeker te weten, is door een bedwants uit de eerste hand te lokaliseren.

Mythe: Bedwantsen tasten alleen plekken met weinig hygiëne aan

Fout. Zelfs een brandschoon huis of appartement kan een thuis worden voor bedwantsen. Je kunt je huis besmetten met een bedwants, zelfs als je één vruchtbare vrouwelijke bedwants meeneemt.

Mythe: Bedwantsen zijn bang voor licht

Fout. Ja, dat kan. Tenzij je problemen hebt met zien, is het vrij eenvoudig om een bedwants te vinden, of zelfs een nimf. Het zijn de eitjes die wat moeilijker te vinden zijn.

Mythe: een bedwantsenbeet voel je niet

Waar. Zoals we al eerder zeiden, hebben ze speeksel dat rijk is aan antistollingsmiddelen en verdovingsmiddelen, dus je voelt niet dat ze je bijten. Pas een dag later vertoont de huid irritatie van de beet.

Hoe voorkom je een bedwantsenplaag?

Bedwantsen stofzuigen

Conclusie

Hopelijk geeft dit artikel je meer inzicht in wat bedwantsen zijn, hoe je kunt voorkomen dat je huis wordt besmet en nog veel meer. Als je ooit tekenen van bedwantsen ziet, moet je onmiddellijk handelen. Ze kunnen zich razendsnel voortplanten en kunnen zich zelfs van het ene appartement naar het andere verplaatsen. Zorg ervoor dat je je gezin de juiste medische zorg geeft en bel dan de ongediertebestrijding en doe alle bovengenoemde dingen. Naast het feit dat je er veel last van hebt en 's nachts niet kunt slapen van de jeuk, vormen bedwantsen geen grote bedreiging voor de mensheid.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

wanneer koop ik een nieuw matras?
20 mei 2024

De beste tijd om een nieuw matras te kopen

Er zijn veel redenen om je oude matras te vervangen. Misschien ben je onlangs verhuisd en heb je iets achtergelaten dat te zwaar is om te verplaatsen. Of misschien ben je...
twee vrouwen zittend op een bed
19 mei 2024

Pyjama of onderbroek? Wat is de beste slaapkleding?

Vrouwen hebben extra zorg nodig als het gaat om hun intieme zone. Veel experts zeggen dat dames, om infecties te voorkomen, moeten kiezen voor...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands